19,0540$% 0.13
20,5095€% -0.63
23,5029£% -0.37
1.211,44%-0,66
2.004,00%-0,20
527004฿%0.1737
Yayın: 04.08.2019 09:53 - Güncelleme: 01.04.2022 08:40
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 4 ay geçti. AK PARTİ, 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimiyle birlikte Türkiye’nin en büyük 3 şehrinde yerel yönetimleri ana muhalefet CHP’ye bıraktı. Bursa ise Türkiye’nin 3 büyük şehrinin aksine AK PARTİ’ye tam destek verdi. AK PARTİ, Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte 14 ilçe belediyesinde de seçim zaferi kazandı. Böylece Bursa, AK PARTİ’nin yeni başkenti haline geldi. Bu durum Bursa’da beklenti çıtasını da yükseltti. Bursalılar merkezi hükümetten bugüne kadar gelmeyen desteğin bundan sonra gelebileceği umudunu taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü Bursa ziyareti de bu açıdan kritik önem taşıyor.
Peki Bursa hangi konularda Ankara’dan destek bekliyor? İşte onlardan bazıları…
ULAŞIM PROJELERİ
Bursa’nın en büyük sorunu, kuşkusuz ulaşım…
31 Mart öncesi Acemler için açıklanan projeye seçimden hemen sonra başlanacağı açıklanmış, Bursa’yı metroya kavuşturacak projenin de merkezi hükümet tarafından hayata geçirileceği bildirilmişti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cumhurbaşkanı’nın 15 Şubat 2019 tarihindeki Bursa mitinginin ardından yaptığı açıklamada, “28 kilometrelik Nilüfer Çalı-Gürsu metro projemiz var. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’nde projelerimiz onaylandı. Bu devasa projeyi Ulaştırma Bakanlığı yapacak. İnşallah bu projeleri hayata geçireceğiz” demişti.
Aktaş, seçimlerin ardından yaptığı Ankara ziyaretinde “Acemler Kavşağı ve civarı, Adliye Kavşağı, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin Çevre Yolu’na bağlanması, Bursaray Emek Hattının Şehir Hastanesi’ne uzatılması ve T2 Kent Meydanı- Terminal hattının sisteme entegrasyonu” konularını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’la görüştü.
Ancak Aktaş’ın “Projelerimizi onayladı” dediği Altyapı Genel Müdürlüğü, Bursa’ya fizibilite ekibi gönderilmesi kararı alırken, Bakan Turhan da konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacağını bildirdi.
Araya İstanbul seçimlerinin girmesi nedeniyle herhangi bir gelişme olmazken, 5 ana ulaşım projesi için gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da…
HIZLI TREN KONUSUNA DEĞİNECEK Mİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa hızlı tren projesine değinip değinmeyeceği de merak konusu…
Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde “Bursa’nın beklediği önemli hizmetler var ve yolu da merkezi idareden geçiyor. Örneğin… Önceleri 2020 olarak dillendirdiği, sonraları ‘birkaç yıl içinde’ şeklinde revize ettiği hızlı trenin önündeki engelleri kaldıracak kararları açıklar mı? Özellikle…Geçen yıl mayıs ayında yapılan ve sonucu açıklanmasına karşın onaylanmayan Bursa-Yenişehir hattındaki üstyapı ve elektromekanik ihalesiyle Yenişehir-Osmaneli hattının tümüyle yapımına başlanması için müteahhidine Bursa’dan seslenip ‘Hadi gel işe başla’ çağrısı yapar mı?” sorularını gündeme taşıdı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bursa’daki en büyük sorunlardan biri de kentsel dönüşüm. Aileleriyle birlikte on binlerce kişiyi mağdur eden uygulama tam bir kördüğüme dönüşmüş durumda. Plan iptalleri nedeniyle inşaatlar durdu. Binalarını dönüşüm amacıyla müteahhitlere veren mülk sahipleri kiraya çıktı. Devletin kira yardımı süresi de sona erdi.
BURSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇİLESİ
Kentsel dönüşüm mağduriyeti giderek büyürken, bu konuda da gözler hem Büyükşehir Belediyesi’nde hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda…
BURSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SİL BAŞTAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Şubat 2019’daki seçim mitinginde bu konu üzerinde de durmuş ve “Kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan sorunlar var. Bu sıkıntıları bakanlığımız ve belediyemiz el ele vereek inşallah sağlıklı bir çözüme kavuşturacaklar” açıklaması yapmıştı.
ULUDAĞ’A ALAN BAŞKANLIĞI
Erdoğan’ın seçim mitingindeki bir başka açıklaması da Uludağ ile ilgiliydi.
Cumhurbaşkanı, “Bir diğer müjdem Uludağ ile ilgili. Yetki karmaşası nedeniyle hizmetlerin aksadığı bir bölge. Uludağ Alan Yönetim Başkanlığı kuruyoruz. Böylece 12 ay turizme kazandırılmasını amaçlıyoruz” demişti.
ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI NE GETİRECEK?
Geride kalan sürede Kapadokya ile ilgili alan başkanlığı düzenlemesi yapıldı. Ancak Uludağ ile henüz bir ilerleme sağlanabilmiş değil.
ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞIM KAOSU
Nilüfer Doğanköy’de inşa edilen bin 355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi’ne hasta kabulü 16 Temmuz’da başladı.
Cumhrurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu bilinen Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı bugün yapılacak. Erdoğan, Bursa ziyaretinde Şehir Hastanesi’de incelemelerde de bulunacak.
BURSA ŞEHİR HASTANESİNİ SU BASTI
Geçtiğimiz günlerde kirli su borularının patlayarak, bir bölümünü su basmasıyla gündeme gelen Şehir Hastanesine ulaşım Bursa’nın öncelikli çözüm bekleyen sorunlarından biri.
Hafif raylı sistemin Şehir Hastanesi’ne uzatılması planlansa da bu konuda henüz bir adım atılabilmiş değil.
ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞIM PAHALIYA PATLAYACAK
Şehir Hastanesi’ne ulaşım şu anda belediye otobüslerinin ring seferleriyle sağlanıyor
TERMAL TURİZM BÖLGESİ
Eski Tabakhaneler bölgesinde projelendirilen termal turizm tesisleri de giderek yılan hikayesine dönüyor.
Projeyle ilgilenen Arap yatırımcıların yüksek kat ısrarı görüşmeleri kilitledi. Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcı arayışı için Avrupa ülkelerine yöneldiği belirtiliyor.
Başkan Aktaş’ın proje kapsamında bir de AVM yapılacağı açıklaması da kentte tartışma konusu oldu.
BURSA’NIN GÖBEĞİNE BİR AVM DAHA
Projenin hayata geçirilmesi halinde kent ekonomisine yıllık 1 milyar lira katkı sunacağı kaydediliyor.
Türkiye’nin en büyük otoyolu! Tören 15:00’te, açılış 23.59’da