27,3117$% 0.24
28,7036€% -0.39
33,1314£% -0.04
1.645,32%-1,07
2.740,00%-0,79
714444฿%0.13836
Yayın: 20.06.2023 12:33 - Güncelleme: 20.06.2023 12:33
Son dönemde ehliyet sınavlarında kopya suçları artış gösterdi.
Çeşitli düzeneklerle sınava girenlerin yakalandığı olaylar kamuoyuna yansıdı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, ehliyet sınavına giren adaylara kopya çektirildiği tespiti üzerine teknik takibe başladı.
Yaklaşık 1 yıl süren takip sonucu 270 şüpheli belirlendi.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme, örgüte üye olma, resmi belgede sahtecilik, ÖSYM Kanunu’na muhalefet suçlaması yöneltilen şüphelileri yakalamak için 1000 kişilik emniyet ekibiyle Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Düzeneğin yanı sıra ‘Joker’ diye tabir ettikleri şahısları da kopya için kullanan şebekenin Ankara’da 7 sürücü kursu ve kurslardaki 14 çalışanla irtibatlı olduğu öğrenildi.
Konuyla ilgili çalışmaların devam ederken, kesin gözaltı sayısının daha sonra açıklanacağı belirtildi.
Şüphelilerin, sosyal medya aracılığıyla yayınladıkları ilanlarla sürücü belgesi veya benzeri belgeler almak isteyenlerle irtibat kurdukları, yabancı uyruklu kişilerle ile daha önce sınava girip başarısız olmuş ve okuma yazma bilmeyenlerle iletişime geçtikleri, adayların üzerlerine kablosuz ağ bağlantısıyla ses ve görüntü aktarımı yapan kameralı düzenek yerleştirerek sınava soktukları, bilgisayar ekranını görecek şekilde kıyafetlerinin yaka kısmına yerleştirilen kamera ve adayın kulak içine yerleştirdikleri mikro boyuttaki kulaklık marifetiyle soruların cevapladıklarını verdikleri, örgüt üyelerinin sınav esnasında sınavın yapıldığı okul çevresine araçları ile konumlanarak soruları bu cihazlar vasıtası ile cevapladıkları, cep telefonlarına kurmuş oldukları program üzerinden farklı salonlarda bulunan birden fazla kişiyle eş zamanlı görüntülü görüşme yapabildikleri tespit edildi.
Şebekenin, sürücü belgesi almak için kabiliyeti yetersiz kişilere sahte belge düzenledikleri, bunun yanında sahte diploma, mezuniyet, adli sicil ve sağlık belgeleri düzenledikleri, söz konusu belgeleri şebekeleri içerisinde yer alan sürücü kursularına vererek kayıt yaptırdıkları ortaya çıktı.
Şüphelilerin, sürücü kursları vasıtasıyla adayların sınava girecekleri okullarda değişiklik yaparak sınav yerlerini denetimin az olduğunu okullara aldırdıkları, kopya çekerken yakalanmaları halinde bilgi vermemeleri yönünde tembihledikleri, başkaları üzerine telefon kullandıkları ve sürekli olarak telefon hattı değiştirdikleri, ikametlerini sahte adreslerde gösterdikleri öğrenildi.
Örgüt üyelerinin 5 senedir bu yöntemle en az 300 kişiye ehliyet aldırdıkları, adaylardan 10 bin lira ila 20 bin lira arasında ücret aldıkları ve bu yöntemle yaklaşık 20 milyon liralık vurgun yaptıkları belirtildi.
Örgüt mensuplarının ‘Resmi Belgede Sahtecilik’ ‘6114 SKM (ÖSYM Kanununa Muhalefet)’ ve ‘Dolandırıcılık’
suçları başta olmak üzere birçok farklı suçtan kayıtlarının olduğu tespit edildi. Öte yandan, sınava giren adaylardan birçoğunun s üzerlerinde kameralı düzenekle yakalandıkları ve kopya çekerek ehliyet alan şahısların sürücü belgeleri el konulduğu belirtildi.
Devlet Bahçeli Uygur Türklerini hedef alan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sert çıktı