23,3860$% 1.18
25,2104€% 0.35
29,6306£% 0.76
1.473,63%0,88
2.402,00%1,19
603157฿%-2.56809
Yayın: 07.02.2018 12:48 - Güncelleme: 28.03.2022 00:47
24 Aralık 2017 tarihli 696 sayılı KHK’nın 13. maddesiyle “15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna” geçici 25. Madde eklendi. Gemlik’le ilgili bu madde şöyleydi:
KHK’DA NE DENİYORDU?
“Bursa İli Gemlik İlçesinin deprem tehlikesi altında bulunması ve İlçe sakinlerinin hâlihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına da dönüştürülmesi mümkün olmayan yerlerden, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda Hazine adına resen tescil edilir. Bu alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tasarrufuna geçer. Bu alanlarda 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22 nci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz. Bu alanların tespiti amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilir. Bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi ise bir ay olarak uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.
Birinci fıkra kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan alan kadar Hazine taşınmazı, orman tesis edilmek üzere Maliye Bakanlığınca Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilir. Bu madde kapsamında nakline ve yerleştirilmesine karar verilenlerin iskânına ilişkin iş ve işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülür.”
‘NAKİL” İFADESİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI
KHK’nın yürürlüğe girmesinin ardından haber “Gemlik taşınıyor” ifadesiyle manşetlere taşındı. Zira söz konusu maddede “İlçe sakinlerinin hâlihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesi” hükmü yer alıyordu.
GEMLİK BELEDİYE BAŞKANI NE SÖYLEDİ?
KHK’nın çıkmasıyla Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, çok sayıda açıklama yaptı. İşte tarih tarih o açıklamalardan özetler:
24 Aralık 2017: “KHK ile Yeni Gemlik’in önündeki bütün engeller kalkmış oldu. Hükümetimiz Gemlik için özel yasa yaparak ilçemizi deprem riskinden kurtarmış oldu.”
25 Aralık 2017: “Siyasi konsensüs ile bu planlar son şeklini alacaktır. Zeytinlikler ve orman alanları korunarak, yeni Gemlik’in inşasına başlayacağız.”
26 Aralık 2017: “Gemlik taşınmıyor, Gemlik dönüşüyor. Özel hiç kimsenin yeri ile ilgili bir tasarrufumuz yok. Gemlik’te sosyal ve ticari hayat değişmeyecek. 1999 sonrası deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda sorun yok. Ancak öncesindeki birçok bina deniz kumu ile yapılmış. Riskli binalarda oturan vatandaşlarımıza ve evi olmayan ilçe halkına yönelik bir projeyi yaşama geçireceğiz. Takas yoluyla bu konutlar hak sahiplerine verilecek. Yıkımı yapılan riskli binaların boşalttığı bölgelere de bölge parkları, yeşil alanlar, parklar, açık otoparklar, yürüyüş parkurları sosyal donatı alanları yapacağız.”
30 Aralık 2017: “Binası risk içeren ancak binasını dönüştürmeye imkanı olmayan, kentsel dönüşüm de yenilemeye gidildiğinde de imar nedeniyle üç kata düşeceğinden dolayı, mülkiyet sorunu ve paylaşımı yaşayabilecek vatandaşlar bizden talep ederler ise ürettiğimiz konutları vatandaşlarımıza vereceğiz.”
20 Ocak 2018: “Alan bazlı değil, bina bazlı dönüşüm olacak. Sehpa taşımıyoruz. Güvenlik sıkıntısı olan depreme karşı riskli binalarda yaşayan insanlarımızı maddi imkanları varsa yerinde dönüşecek, 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık binası olan ancak yıkıp yerine yapması sorunlu olan insanlarımıza da kamulaştırma veya takas yoluyla deniz manzaralı,konforlu, deprem riski olmayan sağlam zeminli arazilerde sağlam binaları maliyetine vereceğiz. Mülkiyet ve çok katlı yapılarda dönüşüm sırasında sorunları da belediye olarak biz çözeceğiz. Ya kamulaştıracağız, ya da maliyetine takas yoluyla onlara yeni binalardan vereceğiz. Her şey gönüllülük esasına göre olacak. Gemlik’i yıkmıyoruz, yerinde dönüşümü, alan bazlı değil, bina bazlı olarak gerçekleştireceğiz. Yerinde dönüşümün önünü böyle açıyoruz. Eğer yerinde dönüşüm projesi olan varsa hemen getirsin, bir gün bile beklemeden ruhsat vereceğiz.”
3 Şubat 2018: “Gemlik taşınacak olsa 24 Milyon liralık kapalı pazar yeri, Perşembe Pazarı, Okullar, Spor salonları neden yapalım? Alt yapı ve üst yapı yatırımlarını neden devam ettirelim?”
BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU
13 Ocak 2018: “Devlet ve Gemlik Belediyesi elini taşın altına koymuştur. KHK’da yer alan nakil kelimesi riskli binaların nakledilmesini işaret etmektedir. Gemlik’teki dönüşümü istismar edenler var. Oysa taşınma sadece riskli binalara yönelik olacaktır.”
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ
26 Aralık 2017: “Alınan bu karar neticesinde bozuk orman arazisi dediğimiz, üzerinde çalılık olan sert zeminli, daha önce gidilmiş, çalışılmış, tespit edilmiş yerlere Orman Bakanlığı’nın da uygun görüşüyle ilçe taşınacak. Önümüzdeki günlerde planlama süreci başlayacak. Sonra bu planlama süreci içerisinde nasıl, nerede, ne yapılacak onlara karar verilecek ve çok hızlı olarak da burada konutlar inşa edilip risk taşıyan binalar yavaş yavaş taşınacak. Bütün çalışmalar tabi ki Türkiye’yi sağlam bir zemin üzerinde oturtabilmek planı üzerine kurulu.”
(Konutların taşınması sonrasında boşalan araziye ne yapılacağına ilişkin) “Orada planlanmış herhangi bir durum yok ama net olan kesin olan bir şey var; artık konut yapılmayacak oranın üzerine, inşaat yapılmayacak, orası yüksek katlı olmayacak. Oralar büyük ihtimalle belediyenin isteğine göre, vatandaşların talepleri doğrultusunda değerlendirilecek.”
4 Ocak 2018: “Belediye başkanıyla birlikte bir eylem planı ortaya koyacağız. Çok yüksek katlı binalar olmayacak, yavaş yavaş en riskli yerdeki vatandaşın taşınması sağlanacak.”
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ İSMAİL AYDIN
25 Aralık 2017: “Söz konusu bölge kararnamede, orman olarak korunmasında yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler olarak tarif ediliyor. Önce bu yerlerin belirlenen kritere göre tespiti yapılacak. Önümüzdeki günlerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan gelecek heyetler bu yerlerin tespitini yapacaklar. O tespite göre de arazi Yeni Gemlik’in konut bölgesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçecek. Yani ne kadar arazinin dönüştürüleceği belli değil. Tespitten sonra Orman Bakanlığı, devredeceği arazi kadar bir yeri başka bölgede ormanlık alana dönüştürmek üzere Hazine’den alacak. Söz konusu arazide zeytinlik alan yok. Çünkü zeytinlik alanların prosedürü daha farklı. O nedenle zeytinlik alanlar kararname kapsamı dışında.”
29 Aralık 2017: “Bu konuyu Gemlik’i taşıma diye anlamak yanlış olur. Problem şu: Gemlik’te 10 bine yakın binanın yenilenmesi gerekiyor. Çünkü Gemlik’te depreme dirençli olmayan yapı stoğu var. Kumla ve diğer yerler de böyle. Bunları kentsel dönüşümle yerinde çözmek mümkün değil. Çünkü sorun imar verebilirseniz çözülür. Oysa Gemlik’te bu şans yok. Düşünün şimdi… Orada 5 ya da 7 katlı bina var, ama siz 2 kat imar verebiliyorsunuz. Nasıl olacak bu iş? Bu nedenle çözümsüzlük yaşanıyor. Gemlik yaşayan bir şehir. Birden taşınması diye bir şey yok. Eğer böyle anlaşılırsa Gemlik’te hayat durur. Ruhsat alıp başlayan inşaatlar da var. Kısa vadede çözüm, Manastır-Cihatlı arasındaki arazide yeni konutların yapımına bir an önce başlamak. Milletvekilleri olarak sürecin hızlı işlemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sonra uzun vadeli olarak Gemlik’i yeniden planlamalıyız. Herkes görüşünü, düşüncesini, önerisi söyler ve ortak akılla uzlaşma sağlanır.”
3 Şubat 2018: “Gemlik olduğu yerde duracak. Gemlik hiçbir yere taşınmıyor. Yeni imar alanı açıyoruz. Gemlik’e deprem riskine karşı güçlü konutlar kazandıracağız. Gemlik yerinde dönüşürken, yeni imar alanlarında da güçlü konutlar üreteceğiz.”
Bursa organ naklinde lider