20,0115$% 0.19
21,3833€% -0.24
24,9742£% 0.83
1.248,57%0,48
2.250,00%2,27
542168฿%1.48139
Yayın: 25.03.2023 13:46 - Güncelleme: 25.03.2023 13:46
Haber: Ayberk Keskin
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanlığı’nda gerçekleşen basın açıklamasında Prof. Dr. Kayıhan Pala Milletvekili aday adaylığını açıkladı.
Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın konuşmasından satır başları şöyle;
“14 Mayıs 2023 günü gerçekleştirilecek genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bursa Milletvekili aday adayı olmak için, geçtiğimiz hafta Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndaki görevimden emekli olarak ayrıldım. Bildiğiniz gibi, ülkemizde yaşanan eşitsizliklere ve hak ihlallerine karşı bilim insanı ve yaşam hakkı savunucusu olarak katıldığım toplumsal mücadeleyi, 2018 yılında CHP üyesi olarak siyasi alana da taşımak kararı almıştım. Geçtiğimiz beş yılda üniversitedeki ve meslek örgütümdeki görevlerime ek olarak Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde de çeşitli görevler üslendim, Partimizin çalışmalarına katkıda bulunmaya çalıştım. CHP COVID-19 Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yaptım, halen CHP Sağlık Politikaları Bilim Danışma Kurulu Üyesiyim. Partimizin sağlık programının hazırlanmasında aktif görev aldım. Yurttaşı olmaktan onur duyduğum güzel ülkemin, karşı karşıya bırakıldığı sorunların bir türlü çözülememesinden, hatta bu sorunların giderek artmasından büyük üzüntü ve öfke duyuyorum.”
‘Yüreğimde derin bir iz bıraktı‘
“Deprem sonrasında, yerin altından sesleri gelen sevdiklerini, yıkılmış binalardan kurtaramayan kişilerin çaresizliklerini derinden hissediyorum. Bir babanın, gövdesinin büyük bir bölümü enkazın altında kalarak yaşamını yitiren evladının elini saatler boyunca bırakamaması, yüreğimde derin bir iz bıraktı… Türkiye’nin 2023 yılında gerçek gündemi; işsizlik, geçim zorlukları, gelir dağılımı adaletsizliği, insan hakları ihlalleri, gençlerin gelecek kaygısı, kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yüksek enflasyon, derin yoksulluk, erken ölümler, kamunun kötü yönetimi, eğitimde fırsat eşitsizliği, sağlık hizmetlerine erişim zorlukları, hukukun üstünlüğünün zedelenmesi, hayvan hakları ihlalleri ve hayatın hemen her alanındaki eşitsizlikler gibi bir türlü çözülmeyen sorunlardan oluşuyor. Nüfusumuzun büyük çoğunluğu, yalnızca barınma ve beslenme gibi temel gereksinimlerini karşılayabilmek telaşı içerisinde. Sosyal yaşamına ayırabileceği kaynağı ya yok ya çok sınırlı. Neden böyle, neden böyle oldu? 1980’den sonra benimsenen neoliberal ekonomi politikalarıyla, emeğin milli gelirden aldığı pay azaldı, eğitimde fırsat eşitliği ortadan kalktı, sağlık hak olmaktan çıkartıldı; eğitim ve sağlık ticareti yapılabilen bir meta haline dönüştürüldü. AKP Hükümetleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, devleti, yurttaşlarının refahı, huzuru ve mutluluğu için çalışan bir kamu örgütü olarak değil, sermayenin bir aygıtı olarak ticari bir şirket gibi yönetmeye yöneldi. Sosyal devlet yaklaşımı, her ne kadar Anayasada halen yazıyor olsa da ortadan kaldırıldı.”
“Gençler işsizlikle boğuşuyor”
“Türkiye, eğitimde veya istihdamda olamayan Ev genci olarak tanımlanan genç işsizlik oranında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri içinde ise ikinci sırada yer alıyor. 20-34 yaş grubunda ev gençlerinin oranı yüzde 38’i aşıyor. Gençler işsizlikle boğuşuyor.”
“Kadınlar erkeklerden daha düşük ücret alıyor”
“Türkiye 2006’da 105.sırada olduğu kadın erkek eşitliği sıralamasında, 2022 yılında 146 ülke
içerisinde ne yazık ki 124. sıraya geriledi. Kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet, çocuk gelinler; gündemden bir türlü düşmüyor. Kadınların istihdam oranları çok düşük, aynı işi yaptıkları erkeklerden genel olarak daha düşük ücret alıyorlar.”
“Çocuk istismarı her zaman gündemde”
“Çocuk istismarı ve ihmali bir türlü gündemden düşmüyor. Madde bağımlılığı, ülkemizde ve Bursa’da önemli gündem maddelerinden biri olarak yer alıyor.”
“Sağlıkta yurttaşlarımız güvensiz hissediyor”
“Sağlık alanı da içinde olmak üzere hayatın hemen her alanındaki şiddet, insan hakları ihlalleri, gelir dağılımı adaletsizliğinin artışı, hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaşılması, despotik emek rejimleri, düşünce özgürlüğünün baskılanması gibi karşı karşıya kaldığımız konular, güzel ülkemizin bir yurttaşı olarak hepimizi güvensiz hissettiriyor.”
“Deprem ve iklim krizi gündemde”
“Öte yandan, iklim krizi gibi küresel bir gündem ve başta deprem olmak üzere, olağandışı durumlara hazırlıksız olmamız nedeniyle afete dönüşen doğa olayları var. Depremin olacağı öngörüldüğü halde risk azaltılmıyor, yeterli hazırlık yapılmıyor, zamanında ve etkili müdahale yapılamıyor, toparlanma süreci de sancılı; afeti yaşayanlar uzun yıllar boyunca başta barınma olmak üzere pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de çevresel kirlilikler yüzünden her yıl 50 binin üzerinde insanın erken öldüğü tahmin ediliyor. Başta hava kirliliği olmak üzere, çevresel kirlilikler sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı tehdit ediyor.”
“Bursa ön plana çıkıyor”
“Bu bağlamda Bursa özellikle öne çıkıyor. Yaptığımız araştırmaların bulgularına göre Bursa’da her yıl üç bine yakın insan, yalnızca hava kirliliği nedeniyle hayatını erken kaybediyor. Evliya Çelebi’nin ‘Velhasıl sudan ibarettir’ dediği kent, Bursa, artık su yoksulu; hem su kaynakları yetersiz hem yer altı ve yer üstü suları kirli.”
BUÜ’nün projesine kalite ödülü