19,1906$% 0.04
20,8128€% -0.7
23,7803£% -0.42
1.220,04%-0,04
2.018,00%0,20
545955฿%0.25802
Yayın: 03.02.2023 18:20 - Güncelleme: 04.02.2023 18:20
1/25000 Ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı’nda değişiklikler olacak.
Bununla ilgili çalışmalar İl Çevre Müdürlüğü’nün internet sitesinde uzun uzadıya yer alıyor.
Nazım İmar Planı değişikliğine ilişkin Plan Açıklama Raporu’nu okumaya gücü yetenler genişçe bir coğrafi bilgiyi de okuma şansı elde edecekler.
Plan değişikliğine ilişkin raporu okuyanlar bir süre sonra asıl konu neydi de diyebilir.
Çünkü çok uzun.
Çok detaylı.
Kitap gibi, ben bunu okuyacağım direncini gösterenler İznik Gölü’ne ilişkin yeni bilgiler, yeni düşünceleri de öğrenebilirler.
Bursa Barosu’nun 2020 Şubat ayında yaptığı açıklamada Sölöz Barajı’yla ilgili idare mahkemesinin verdiği karar durdurma yönündeydi.
Ancak, bu plan açıklama raporunu okuduğunuzda İznik Barajı, Çeşmealtı Barajı ve Sölöz Barajı notlarını görüyorsunuz.
Ayrıca…
Mahmudiye, Hisardere ve Derbent Gölet notları da raporda yer alıyor.
İznik Gölü çevresinin Orhangazi ve İznik’le bir bütün olarak düşünüldüğü Nazım İmar Planı içinde toplamda 61 eski köy ve mahalle yer alıyor.
Planlama gerekçesi artan nüfus.
İki ilçenin yaşam kaynağı olan İznik Gölü’nü besleyen dereler üzerindeki genel fikirleri de ortaya koyan 1/25000’lik Nazım İmar Planı değişikliğine ilişkin Plan Açıklama Raporu; dikkatli davranılmazsa Türkiye’nin en önemli göllerinden birisinin küçülerek gölden gölcüğe dönüşeceğini ortaya koyuyor.
İznik Gölü çevresinde nüfusu artıracak yapılaşmaya izin verecek uygulamalar, zaten ivme kaybeden İznik Gölü’nün daha da tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalacağını işaret ediyor.
Nisan 2022’de Orhangazi’de yapılan bir toplantıda DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Şaban Efe’nin İznik Gölü için yaptığı sunumda meselenin ne kadar ciddiyet taşıdığını ortaya koyan bir not var.
Efe, İnegöl Boğazköy barajından yapılacak bir tünel sayesinde İznik Gölü’ne yıllık 200 milyon metreküp su takviyesi yapılabileceğini söylüyor.
Yani, İznik Gölü’nü korumak için Yenişehir Ovası’na can vermesi için planlanan ancak uzun yıllar bitirilemeyen, bitirildiğinde ise İnegöl sanayisinin atıklarıyla boğuşmak zorunda kalan Boğazköy Barajı umut olarak gösteriliyor.
İrili ufaklı onlarca dere ve derecikle beslenen İznik Gölü, çevresindeki fabrikalar yetmiyormuş gibi Gemlik’e kadar uzanan kullanım süreciyle bu hale gelmedi mi?
Boğazköy Barajı’ndan tünelle İznik Gölü’ne su taşımak İznik Gölü’nün ölüm fermanı değil mi?
Öyleyse neden hala İznik Gölü, kar peşinde koşanların değirmenine su taşıması için kullanılıyor?
Yenişehir’in dağların tepesindeki Kirazlıyayla mahallesine yöre halkı istemediği halde zorla bakır çinko ayrıştırma tesisi kurulmasına izin verenler, su ihtiyacı için İznik Gölü’nü neden hala adres olarak gösteriyor?
Karlı yollarda yoğun çalışma