28,9176$% 0.05
31,2777€% -0.6
36,4849£% -0.74
1.891,42%-1,68
3.141,00%0,70
1196917฿%4.53412
Yayın: 01.11.2023 20:39 - Güncelleme: 03.11.2023 00:02
AK Parti iktidarının özellikle ekonomiye verdiği önem ve iş dünyasının sesine sürekli kulak veriyor olması, Türkiye Yüzyılı hedefleri açısından ciddi bir motivasyon oluşturuyor.
Şüphesiz Bursa’da da iş dünyası BTSO Başkanı İbrahim Burkay başkanlığında bir üst lig için müthiş bir inanç içerisinde.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı Meclis toplantısı muhteşem bir görüntü ile açıldı.
Cumhuriyetin 100 yılı nedeniyle bayraklarla süslenen Meclis Salonu’nda hep bir ağızdan söylenen İstiklal Marşı görülmeye değerdi.
Toplantının son bölümünde kürsüye gelen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, tarih boyunca Türkiye’nin üretim ve ticaret başkenti olmayı başaran Bursa’nın ‘Türkiye Yüzyılı’nın da en önemli aktörleri arasında yerini alacağını vurguladı.
Bu iddia olduğu kadar verilen emeğin ve mücadelenin de bir özgüveniydi.
Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında taşıma iddiasına en çok sarılan şehirlerin başında şüphesiz Bursa geliyor ve bunda BTSO Başkanı Burkay ve yönetiminin ortaya koyduğu vizyon ve ufuk etkili oluyor. Sanayici ve tüccar BTSO’ya inanıp güveniyor ve onun açtığı yol ve kanallardan cesurca ilerliyor.
Burkay konuşmasında bunu, “Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıma azmi ve inancıyla durmadan, yılmadan ve yorulmadan azimle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler, kendimize inanıyor, ülkemize güveniyoruz.” Sözleri ile teyit etti.
Cumhuriyet’in yüzüncü yaşını büyük bir heyecan ve gururla kutladıklarını söyleyen Burkay, tam bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla mümkün olacağına vurgu yaparak, Cumhuriyet’in ilk adımlarının da bu vizyonla atıldığını hatırlattı.
“Türkiye, milli mücadele döneminde bile sahip olduğu kıt sermayesine rağmen iktisadi alanda yeni bir mücadele dönemi başlatmış ve sanayileşmenin ilk tohumlarını ekmiştir” ifadelerini kullanan Burkay, “Cumhuriyetin ilanından hemen önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ardından yerli ve milli hamleler hayata geçirilmiş, iktisadi alanda fabrikalar, bankalar ve demiryolları genç Cumhuriyetimizin yeni silahları olmuştur.
Cumhuriyetimizin 5 yıllık ilk sanayi planında Bursamızda Merinos, İpek-İş ve Gemlik Suni İpek fabrikaları hizmete açılmıştır. Büyük zorluklarla geçen 100 yılın ardından ülke olarak gayri safi yurtiçi hasılamızı 1 trilyon dolar sınırına, ihracatımızı 255 milyar dolara, kişi başına düşen milli gelirimizi ise 12 bin doların üzerine yükseltmeyi başardık.
Cumhuriyetimizin ikinci asrında bu başarıları daha da ileri taşımamız gerekiyor. Bunun için büyük düşünmeye, büyük hayaller kurmaya devam edeceğiz. Hızla değişen dünyanın gereklerine uyumlu ve küresel ölçekte rekabet edebilen bir ekonomiyi hep birlikte inşa edeceğiz” diyerek iddiayı bir kez daha yeniledi.
Burkay yönetiminde son 10 yılda gerçek anlamda dünyaya açılan bir pencere haline dönüşen BTSO’nun gelecek 100 yılı etkileyecek proje ve adımları, adeta Türkiye Yüzyılı için ilmek ilmek Bursa’nın Türkiye’ye sırt vermesi olarak değerlendirilmeli.
Burkay yine konuşmasında, makro ölçekli 60’ın üzerindeki proje ile yeni ekonominin ihtiyaç duyduğu genetik kodları şimdiden oluşturdukları işaret etti devamında ise, sırasıyla o çok önemli örnekleri sıralamaya başladı; “Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında ülkemizin ilk organize sanayi bölgesini kuran Bursa, Türkiye yüzyılına yine bir ilki gerçekleştirerek TEKNOSAB gibi yüksek teknolojili üretim ve ihracat merkezini hayata geçirerek başladı.
Genç Cumhuriyetimizin ekonomiyi büyütmek amacıyla 1926 yılında seyyar fuar ve sergi alanı olarak tasarladığı Karadeniz Vapuru ile ilk ihracat tecrübesi için yola çıkan Bursa, bugün Küresel Fuar Acentesi, sektörel fuarlar, alım heyetleri, UR-GE ve HİSER projelerinin de katkılarıyla 200’ü aşkın ülkeye ve gümrük bölgesine ihracat yapan bir yapıya kavuştu. Emir Ali Yıldız ile başlayıp İsmail Akbay’la devam eden dünya havacılık ve uzay tarihinde iz bırakan iki önemli ismin yetiştiği şehir olan Bursa yine Odamızın liderliğinde bu alanda dünyanın en büyük ve en kapsamlı merkezleri arasında bulunan GUHEM’e ev sahipliği yapıyor.
Mesleki eğitimin ilk örneklerinin hayata geçtiği şehir olan Bursa, yine bir ilki gerçekleştirerek, sanayicimizi okullarımızın hamisi yapmış, üretim tesislerini eğitim sahasına dönüştürerek, BUTGEM ve MESYEB gibi vizyon projelerle sanayimizin daha nitelikli bir yapıya dönüşmesine öncülük etmiştir.”
Bursa’nın Türkiye Yüzyılı’nda en önemli aktörlerden biri olacağıyla çalışmaya üretmeye ve geleceğe yönelik adımları atmaya devam ettiklerini vurguladı.
Ve tabi Burkay, dünyanın kör olduğu insanlığın bittiği nokta olan Gazze’deki katliamlara da değindi. Burkay, “Acının ve gözyaşının hâkim olduğu Gazze’de büyük bir insanlık suçu işleniyor.
Hastaneler, ibadethaneler, okullar, ayrım yapmaksızın ağır bombardımana tutuluyor. Kundaktaki bebeklerden yaşlı insanlara kadar tüm dünyanın gözleri önünde eşi benzeri görülmemiş bir katliam yapılıyor.
İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor, bu katliamın son bulmasını ve bölgenin bir an evvel kalıcı barış ortamına kavuşmasını tüm kalbimle temenni ediyorum” dedi.
BTSO, Türkiye Yüzyılı’na hem hazır hem de oldukça motive. Önümüzdeki süreç BTSO açısından yıldızının daha da parlayacağı bir süreç. BTSO’nun güçlenmesi Bursalı sanayici ve tüccarlar için de güç demek ve bunun farkında oldukları ortada. Bursa’yı büyüten kuruluşlardan biri olan BTSO, tüm alanlarda attığı adımlarla bu çabasını daha da üstte taşımanın gayretinde. Allah kolaylık versin
O yazıyı herkes milletin kalbine yazamaz
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin muhteşem gecesi
Büyükşehir için en kuvvetli aday kim?
Osmanlı’yı yok eden Mustafa Kemal miydi?
Tavşan adaysız seçim!
En büyük ilçenin kurtuluş reçetesini elinde tutuyor…
İktidar partisinden son dakika kulisleri…
Siyasi sahnenin gölgede kalanları
Mudanya’da değişim mi olacak, yoksa Başkan Türkyılmaz yerinde mi kalacak?