Türkiye'de on tane Bursa olsa ne olur?
23 Nisan 2022 Cumartesi , 02:20
Sorunun cevabını, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay'dan alalım. Burkay, "Türkiye'de on tane Bursa olsa son ekonomik dalgalamaların hiçbirini yaşamayız..." diyor.
Bu, her ne kadar iftar sofrasında söylenmiş bir söz olsa da, akleden bir insan için lokmaları boğaza dizecek kadar derin ve yine insanı kendine getirecek kadar da hırpalayıcı bir cevap aslında.
Hakkında çok az şey bilinen antik filozof Plotınos'un, "Kendi heykelini yontmaya devam et" diye çağları aşan bir sözü var. Bu, beyin tokatlayan sözü ilk okuduğumda ve sonra bir vesileyle her anımsadığımda aklıma Bursa gelir benim. "Bursa" dendiğinde de bu söz hatırlatır kendini.
Dün akşam, Başkan Burkay'ın ağzından "Türkiye'de on tane Bursa olsa..." sözü dökülürken de aklıma bu söz geldi yine ve Bursa çöreklendi yüreğime bütün ağır yüküyle.
BTSO'nun düzenlediği iftar programında konuşan Başkan İbrahim Burkay, pandemiyle başlayan ve savaş ile devam eden ekonomik kırılmanın Bursa'ya yansımalarını anlattı.
Süreci en az hasarla atlatmak adına stratejiler ürettiklerini hatırlatan Burkay, küresel boyutlu sıkıntıların beraberinde imkanlar da sunduğunu ve BTSO'nun 52 bin üyesinin bu imkanlara ulaşması için değişim sürecini kararlılıkla yönettiklerini söyledi.
Burkay'ın, "Önümüzde yeni bir dünya var" diyerek kurduğu cümleleri özellikle şehri ve ülkeyi yönetenlerin iyi dinlemesi/anlaması gerekiyor. Zira Burkay'ın da ifade ettiği gibi, "yeni normal" dünyada yeni bir ekonomik değişim ve dönüşümün şifresi gibi adeta.
Başkan Burkay, Sanayi devrimini ıskalamış olsak da, Türkiye'nin avantajları özelinde, "yeni normal" ile başlayacak başka bir devrimin ayak seslerini hatırlatarak, bunu ıskalamamak için üstüne basa basa uyarıyor.
Bu arada, Almanya'nın bizi kıskandığını sananlar/söyleyenler lütfen dikkat buyursunlar. Burkay'ın gerçek veriler ışığında anlattıklarından onları üzecek birkaç cümle not aldım. Diyor ki; Burkay: "Bursa'yı zirveye çıkarmak için dünyadaki en gelişmiş en teknolojik bölgelere baktık. Almanya'ya bakıyoruz ve ekonomisine gıpta ediyoruz..." Yorum sizin...
Fakat bu sarsıcı gerçekle yüzleşip, ümitleriniz kırılmasın hemen. Nitekim Almanya bizi kıskanmasa bile, en azından bizi kabustan kurtarmanın formülünü de söylüyor Burkay... O formül ise, Türkiye'de on tane daha Bursa'nın olması...
O ki; iftar sofrasında söylenmiş bu söz neden bir insan için lokmaları boğaza dizecek kadar derin ve yine insanı kendine getirecek kadar hırpalayıcı olduğunu da söyleyeyim size.
On Bursa'nın, Türkiye ekonomisini dünyanın birinci ligine çıkaracağı gerçeği en yetkin ağızdan söyleniyorken; biz Bursa'yı her şeyiyle, bırakın dünyayı, Türkiye'nin üçüncü ligine düşürüyoruz. "Ligden düşüyoruz" deyince aklınıza sadece Bursaspor gelmesin. O başta zaten de, beraberinde siyasetin liginden de, sanatın liginden de, sağlığın, eğitimin, tarımın, çevrenin, havanın, suyun liginden de düşüyoruz. Hatta, içinden çıkılmaz trafikte insanların hırtlığını görünce insanlığın liginden de mi düşüyoruz diye kendime sormadan edemiyorum.
SON SÖZ:
Antik filozof Plotınos'un, "Kendi heykelini yontmaya devam et" sözü geliyor yine aklıma. Plotınos'un, "İyiyi, güzeli yaşamak için kendini yontmalı, üzerindeki kabukları atmalı ve içindeki varlığı keşfetmelisin..." öğüdünden esinle önce kendi kabuklarımızdan kurtulup, sonra Bursa'nın üzerindeki kabukları atmamız, bir heykeltıraş titizliğiyle Bursa'yı yontarak her şeyiyle eski sanatsal haline/ruhuna kavuşturmamız gerekiyor. Yani, on Bursa olursa ne ala ama biz işe İbrahim Burkay'ın sözlerine/ikazlarına kulak verip elimizdeki Bursa'ya sahip çıkarak başlayalım diyorum.
İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Yorum Yapın
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!