27,4152$% 0.34
29,0899€% 0.09
33,5312£% 0.23
1.629,01%-0,80
2.714,00%-0,65
737721฿%-0.64349
Yayın: 21.06.2023 13:03 - Güncelleme: 21.06.2023 14:05
Haber : Ercan Çalışır
Kamera: Serkan Beyoğlu
Bursa Aydınlar Ocağı siyaset ve sanat camiasından önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Ülkenin sıcak gündeminin konuşulduğu Aydınlık Söyleşiler programının konuğu BETİMAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Sahibi Gürkan Duman oldu. Şadırvanlı Han Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Bursa Aydınlar Ocağı yönetimi tam kadro yer alırken, Mustafakemalpaşa Eski Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
“SEÇİMLERİN 2’NCİ TURA KALACAĞINI GÖRDÜK HER İKİ İTTİFAKTAN DA ELEŞTİRİ ALDIK”
Araştırma şirketlerinin normal şartlarda günün olağan sonucunu vermesi gerektiğine işaret eden Duman, “Bursalıyım. Bursa’dan ülkemize mesleğimizi icra ediyoruz. Burada ve Ankara’da ofisimiz var. Bizim anketimiz 14 Mayıs’tan 2 gün önce tamamlamıştı. Fakat Muharrem İnce adaylıktan çekildi. Akabinde hemen 6 bin kişi üzerinde yeni bir anket yaptık. Sayın İnce’nin adaylıktan çekilmesi, oyları böldüğü yönünde gelen eleştiriler ve çekilmesi yönünde yapılan kamuoyu baskısından dolayıdır. Biz yaptığımız anketlerde, İnce çekilse de çekilmese de seçimlerin ikinci tura kalacağını ön gördük. Her iki ittifak tarafından tepki aldık. Manipülasyon yaptığımız yönünde eleştiriler aldık. Biz bu işi namus olarak görüyoruz. Bizim toplumu doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Doğru bilgiyi seçmenin elinden alırsanız, toplumsal zedelenmeye neden olursunuz” diye konuştu.
“’ARAMIZDA KALSIN KAZANIYORUZ’ DİYEN GRUP SEÇMENİ MANİPÜLE ETTİ”
Duman, “Ekrem İmamoğlu’nun başını çektiği grup, ‘Aramızda kalsın kazanıyoruz’ diyerek seçmeni manipüle ettiler. TİP seçmeni normal şartlarda sandığa gitmiyordu. Sosyalist seçmen suni motivasyon ile seçime gitti. Onlar seçime gitmeseydi, katılım oranı yüksek olmayacak ve belki de seçim ilk turda bitecekti. Fakat ilk tur seçimlerinden sonra, kandırıldığını anlayan muhalif seçmen sandığa gitmeme yönünde yol izledi. Millet İttifakı, HDP ve Kandil’in açıklamalarına karşı bir söylem geliştiremedi. Bu ülkenin vatandaşı olarak, Sırrı Sakık’ın, ‘100 yıllık Cumhuriyet modelini değiştireceğiz’ söylemine içerledim. CHP ise bu sözlere dahi bir açıklama yapmadı” şeklinde konuştu.
“ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU, YAVAŞ VE İMAMOĞLU’NUN ÜÇÜNÜ DE YENDİ”
Kılıçdaroğlu olmasa, İmamoğlu ya da Yavaş aday olsaydı seçim sonuçları ne olacaktı? Diye soran Duman, “Aslında sayın Erdoğan, bu seçimde üçünü de yendi. ABD’yi de yenmiş oldu. Son 1 aya kadar açık uçlu sorularda hep Recep Tayyip Erdoğan önde çıkıyordu. İkinci sırada Mansur Yavaş, üçüncü İmamoğlu, en son ise Kılıçdaroğlu geliyordu. Fakat Kılıçdaroğlu adaylığını masaya dayattı ve Akşener karşı koyamadı. Kılıçdaroğlu bu şekilde aday oldu. Kandil’in açıklamaları kendisini demoralize etti ama onların söylemlerine karşı bir argüman sunamadı” diye belirtti.
“KILIÇDAROĞLU’NUN EMEKLİ İLE DUL VE YETİM MAAŞLARI ÇIKIŞI KARŞILIK BULDU”
Kılıçdaroğlu’nun sadece mutfaktan seçim yönettiğine değinen Duman, “Seçmen nezdinde tutan bir- iki söylemi oldu. O söylem, emekliye 6 bin lira bayram ikramiyesi, dul ve yetim maaşını vaadi. Bu iki söylemde başarılı oldu. Çünkü bu iki kesim günümüz şartlarında geçim güçlüğü çekiyor fakat Kılıçdaroğlu’nun diğer tüm kampanya yönetimleri başarısızdı” dedi.
“MHP, İTTİFAK DEVAM EDERSE MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYESİ’Nİ İSTEYEBİLİR”
MHP’nin bu seçimin kitle partisi olduğunu söyleyen Duman, “Anketlerimize yüzde 8 çıkıyordu. Bursa’da birinci ve ikinci bölgede kendi algısının yüksek olduğu dönemde Memleket Partisi’nin birer milletvekili çıkarma ihtimali vardı. Sinan Ateş olayı MHP’yi etkiledi deniyor. Fakat İnce’nin popülaritesi düşünce ibre tekrar MHP’ye döndü. MHP’deki düşük eğilim aslında Muharrem İnce’nin popülaritesinin fazla olduğu döneme denk geldi. Bu seçimde seçmen, güvenlikçi bakış açısı geliştirerek sandığa gitti. AK Parti’nin en çok oy kaybettiği ilçe Mustafakemalpaşa oldu. MHP bu ilçede yüzde 8’den yüzde 21’e geldi. Bu ilçede MHP, yerel seçimlerde belediyeyi isteyebilir. Eğer ittifak dahilinde burası verilmezse kendi adayını bile çıkarabilir. Mudanya ve Büyükorhan AK Parti’nin en az oy kaybı yaşadığı ilçeler oldu. Tüm bu sonuçlara rağmen Bursa genelinde cumhurbaşkanlığında sadece yüzde 0.9 oy kaybı yaşadı. Cumhur İttifakı Sayın Erdoğan’a sahip çıktı fakat AK Parti’deki düşüş takip edilmesi gereken bir konu” ifadelerini kullandı.
“ZAFER PARTİSİ’NİN OYU ÜMİT ÖZDAĞ’IN OYU DEĞİL! SİNAN OĞAN SIÇRAMA YAPTI”
Bursa’da Zafer Partisi’nin yüzde 3.5 oy aldığını fakat kendi anketlerinde 0.8 çıktığını belirten Duman, bu duruma şaşırtıcı bir şekilde açıklık getirdi. Duman, “Asıl sıçrama Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olmasıyla geldi. Bu oylar Ümit Özdağ’ın değil, Sinan Oğan’ın adaylığını doğru bulan seçmen ile adaylıktan çekilen Muharrem İnce’den kopan seçmen diyebiliriz. Bunu da yerel seçimlerde göreceğiz. Ümit Özdağ kurtarıcı olarak gelmiş gibi göründü. Özdağ’ın Millet İttifakı’na dahil olduktan sonraki açıklamaları ve HDP’nin açıklamaları seçimin sonucunu bizlere verdi. Türk Milliyetçiliği ve Kürt Milliyetçiliği hassasiyeti olan seçmen, Cumhur İttifakı’na yöneldi Bizde sonucu bu şekilde tahmin edebildik” diye konuştu.
Bursa Barosu’ndan saldırıya uğrayan avukat çift hakkında açıklama