27,4665$% 0.26
29,1037€% 0.18
33,5305£% 0.19
1.630,24%0,18
2.726,00%-0,47
765065฿%3.29258
Yayın: 10.06.2023 21:26 - Güncelleme: 07.07.2023 12:23
Mehmet Şimşek döndü.
Yeniden Hazine ve Maliye Bakanı oldu.
Adı Şimşek ile birlikte anılan ABD’lilerin “Mucize Türk Kız” olarak nitelendirdikleri Hafize Gaye Erkan da beklenildiği gibi Merkez Bankası’nın hem en genç hem de ilk kadın başkanı oldu.
Seçim geride kaldı.
28 Mayıs öncesi kopup gitmesin diye sıkı sıkıya tutulan ve bu uğurda 25 milyar doların harcandığı ifade edilen dolar da Euro da zembereğinden kopmuşçasına yerinden fırlayıp gitti.
İnatla sürdürülen ekonomi politikalarının bir sonucu olarak baskılanan kur ve piyasa koşullarına aykırı bir şekilde sürekli aşağıya çekilen politika faizinin iş yapmadığını Şimşek ve Erkan atamasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabul etmiş oldu.
Ülkede yaşayan herkes kötü politikaların yarattığı enflasyonun bedelini mutfağından, günlük yaşamından verdiği kayıplarla ödemeye devam ediyor.
İşsizlik, özellikle genç ve eğitimli kesimin üzerinde baskı oluşturuyor.
Şimşek ile Erkan’ın ekonomiyi yeniden toparlayabilmesi için hem rahat bırakılmaları gerekiyor hem de hukuk üzerindeki baskıların kaldırılmasıyla hızlandırılmasını zorunlu kılıyor.
Yani, hem ekonominin kuralları uygulanacak hem de Türkiye yeniden AB normlarındaki hukuk seviyesine yükselecek.
“Yap hep, ya hiç…”
Birlikte olmak zorunda.
Kaldı ki…
Merkez Bankası Başkanlığı’na gelen ilk kadın olan Hafize Gaye Erkan üzerinden bir parantez daha açmak gerekiyor.
14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde Cumhur İttifakı, kadınları korkutan, Milliyetçileri kızdıran HÜDA-PAR ile ittifaka gitti.
HÜDA-PAR’ın kadınlara dönük söylemi Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması sonrası daha dikkat çekici hale geldi.
Erkan, felce uğratılmış Merkez Bankası’nın en kötü döneminde “Ateşten gömlek giyinmiş” durumda.
Başarısı ülke kadınlarının başarısı olacak.
Başarısı, kadın evde otursun, “Çocuk baksın” diyenlerin yüzüne atılmış bir şamar gibi yankılanacak.
İşi zor.
Ancak, kadın eve diyenlerin parçası olduğu bir iktidarda bunu Kadınlar için, genç kızlar için, yarınlar için başarmak zorunda.
Adı: Toro! Ağırlık: 1.3 ton… Fiyatı dudak uçuklattı!