28,9208$% 0.08
31,4850€% -0.1
36,7790£% 0.63
1.924,02%1,84
3.181,00%2,15
1121476฿%2.40475
Yayın: 16.11.2023 17:17 - Güncelleme: 18.11.2023 19:10
Sizi 2009 yılına götüreceğim.
Arşivimi karıştırırken, bugünlerde çokça gündeme gelen Kestel Çataltepe bölgesine ilişkin önce o günlerde çok iddialı şekilde yazdığım yazıyı paylaşayım, sonra İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun önceki gün TBMM kürsüsünden konuyla ilgili yaptığı konuşmayı aktarayım.
****
Yenildik ey halkım!
Kentin artık sanayileşmemesi gerektiğini söyleyenler ne yazık ki, sözlerinin arkasında durmuyorlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik…
Bursa Valisi Şahabettin Harput…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe…
Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın…
Söze geldiğinde, ‘Bursa’da kirletici sanayi artık olmamalı, sanayimiz nano-teknolojiye yönelmeli ve turizm ön plana çıkmalı’ diyorlar.
Mangalda kül bırakmıyorlar ama iş somut bir tutuma gelince, yan çiziyorlar.
****
Sadece onlar mı?
Muhalefet partisi CHP’ye bakar mısınız?
Gürhan Akdoğan döneminde CHP, Akademik odalarla birlikte BESOB’un Bursa’nın anayasasını delme girişimine sert bir karşı duruş gerçekleştiriyor.
Akdoğan gidiyor, yerine Metin Çelik geliyor, tavır değişiyor.
Metin Çelik’in orada hissesi var diye bütün CHP, BESOB Başkanı Arif Tak’ın peşine takılıyor!
Koca CHP’nin düştüğü, düşürüldüğü duruma bakar mısınız?
****
Yetmiyor, genel merkez yetkililerini de bu işin içine sokuyorlar.
Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Bursa’ya geliyor, Arif Tak’ın ayağına götürülüp, ‘Biz yanlış yaptık, siz yola devam edin!’ denilmek isteniyor.
Yazıklar olsun!
****
Bir kez daha kayıt altına girsin diye yazıyorum.
Kentin doğusundaki bu güzelim yer, oradaki yeni sanayi bölgesiyle rezil hale gelecek.
Alaçam’ın hemen altında böylesine bir arazinin ortasına kirletici sanayi kurmak kent suçu işlemektir, cinayettir.
Aha buradan ilan ediyorum, ben iddiaya girmeye hazırım.
Eğer Bursa’dan tamirhaneler ve de diğer merdiven altı kuruluşlar oraya giderse, ben Heykel’e çıkıp eşek gibi anıracağım.
Değilse, buraya sanayiyi götürenler bu kenti terk ederler mi?
İddianın ölçüsüz olduğu söylenebilir ama hiç de öyle değil…
Çünkü oraya sanayi kuranlar Bursa’ya kötülük ediyorlar!
*****
Biliyorum girmezler iddiaya…
Giremezler.
Çünkü göz boyadılar, halkımızın, bazı yöneticilerin gözünü boyadılar.
‘Kirletici sanayiyi oraya götüreceğiz, tamirhaneler gidecek’ diye gözümüzün içine baka baka yalan söylediler.
****
Gürsel Tekin’i orada görünce, bir kez daha yenildik dedim.
Rantçılar galip geldi.
Yenildik ey halkım, unutsan da unutmasan da fark etmiyor!
SELÇUK TÜRKOĞLU KONUŞUYOR
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu BESOB’ın Çataltepe’de rezil halde duran projesinin geçmişinden başlayarak, süreci anlattı. Sayısal verilerle desteklediği konuşmasının can alıcı bölümü şöyleydi:
“Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkiinde 2008 yılında BESOB (Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği) tarafından bir proje başlatıldı. Adı, BESOB Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi. 3 milyon metrekarelik alan üzerinde 62 milyon TL’lik kamulaştırma bedeliyle planlanan proje tam 3 bin 150 esnafı kapsadı. Bugüne kadar sadece 1.Etapta 125 işyeri yapıldı, sonrasında müteahhit iflas etti, çalışmalar durdu. Sonrasında TOKİ’nin yönlendirmesiyle 7 kişi bir araya gelerek 7 bin TL sermayeli bir kooperatif kuruldu. Şimdi sıkı durun, şu an 444 üyesi bulunan bu kooperatifte, daha önce hak sahibi olan 3 bin 150 kişi içinden yalnızca 163 esnaf bulunuyor.
Ve asıl film tam da bu noktada başlıyor. TOKİ, projeyi, kendi kurdurduğu kooperatife 129 milyon TL’ye devrediyor. Ancak 3 bin 150 mağdur esnafın ta 2008 yılında ödediği toplam 75 milyon TL düşüldüğünde, bu devasa proje kooperatife sadece 54 milyon TL’ye devredilmiş oluyor.
Yargıya da taşınan projede, kamulaştırılan yerlerin, yani başlangıçtaki 3 bin 150 esnafa ait olan yerlerin bugünkü değeri 800 milyon dolar, yani yaklaşık 23 milyar TL ediyor.2008 yılında, BESOB’un sorumluluğunda, 3 milyon metrekarelik alan üzerinde 3 bin 150 esnafa işyeri temini amacıyla başlayan ve sadece 1.Etapta 125 dükkân yapılabilen proje adeta yılan hikayesine dönüyor.
Binlerce esnafın, devletin gözü önünde korkunç bir mağduriyetiyle sonuçlanan, Bursa Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili bugüne kadar da maalesef bir çözüm önerisi geliştirilemiyor.
Başlangıçtaki kamulaştırma bedeli 62 milyon TL olan bu projede yer alan ve toplamda 75 milyon TL ödeme yapan 3 bin 150 esnafın, sonraki süreçte saf dışı bırakılarak mağdur edilmesinin hesabını kim ya da kimler verecek?
Projenin halen, TOKİ marifetiyle kurulan 444 üyeli kooperatife dönüştürülerek devam ettirilmesi ile ilgili, halen devam eden davalar öncesinde herhangi zarar tespit raporu hazırlanmasına bile gerek duyulmuyor!
Bugünkü değeri yaklaşık 800 milyon dolar (23 milyar TL) eden istimlak edilen yerlerin tamamı, TOKİ tarafından bu kooperatife sadece 54 milyon TL’ye devredilmiş olması 3 bin 150 esnafın hakkını, hukukunu sadece 444 kişiye peşkeş çekmek değil de nedir?”
*****
Bursa Milletvekili Türkoğlu, konuşmasının bu noktasında AK Parti Bursa Milletvekili, eski bakan Mustafa Varank’a eleştiriler yöneltti:
“Bir sözüm de genel Seçim döneminde, Turist Ömer gibi canı istediğinde Bursa’ya uğrayan, o günlerde Çataltepe Mağdurları Derneği (ÇATSANDER) ile kahvaltılı bir toplantı yapan, önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’a.
Sn. Bakan; Çataltepe’de hakları göz göre göre gasp edilen binlerce esnafa, ‘Mağduriyetinizi gidereceğiz!’ sözü verdiniz. Bursalılar da buna şahit. Yeniden iktidar oldunuz ve ‘Devlette devamlılık esastır’ teamülüne de inanmanız gerekiyor. Bu inancınızın ve sözünüzün gereğini yerine getirecek misiniz, getirmeyecek misiniz?”
****
İYİ Partili Türkoğlu, konuşmasının sonunda Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi:
“Son olarak Bursa Cumhuriyet Savcılığı’na seslenmek istiyorum. Sayın Savcım, masanızda tam 200’den fazla Çataltepe mağdurunun suç duyuruları bulunuyor. BESOB eski Başkanı Arif Tak, dönemin TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Erol Köse hakkında yapılan suç duyuruları yaklaşık 2 aydır sizin mütalaanızı bekliyor. Gecikmiş adalet, adalet değildir.”
***
Bu yazının dipnotu: Oradaki hak sahiplerinin hakkını korumak için kurulan Dokumacılar Odası ile ÇATSANDER Başkanı Aydın Çitil ile Başkanvekili Mehmet Kuş’a da söyledim, “Projenin köküne karşıydım. Mağduriyetleri anlıyorum ama rant projesi olarak görenler de hak ettiklerini buldu!”
Yerel eşitlik için sivil toplumla bir araya geldiler
Büyükşehir için en kuvvetli aday kim?
Osmanlı’yı yok eden Mustafa Kemal miydi?
Tavşan adaysız seçim!
En büyük ilçenin kurtuluş reçetesini elinde tutuyor…
İktidar partisinden son dakika kulisleri…
Siyasi sahnenin gölgede kalanları
Mudanya’da değişim mi olacak, yoksa Başkan Türkyılmaz yerinde mi kalacak?
İktidar il başkanından iktidara eleştiri!