19,0738$% 0.08
20,5249€% 0.08
23,4755£% 0.16
1.211,18%-0,05
2.005,00%-0,64
532728฿%0.84938
Yayın: 02.01.2018 10:40 - Güncelleme: 02.01.2018 10:40
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin göreve getirilen yeni Başkanı Alinur Aktaş, bu kez çok olumlu bir karar açıkladı.
2018’den itibaren Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi‘nde (AKKM) derneklerin yiyecek-içecek organizasyonlarına izin verilmeyecek.
Diğer bir deyişle şehir isimleriyle anılan “günler” artık Merinos’ta yapılamayacak.
Geç kalınmış ama çok doğru bir karar.
Çünkü Merinos dediğiniz, Cumhuriyetin simgelerinden, sanayileşme hamlesinin temel taşlarındandır.
Temeli 28 Kasım 1935’te atılan ve Atatürk tarafından 2 Şubat 1938’te işletmeye açılan Merinos, entegre yünlü kumaş fabrikası olmanın ötesinde Bursa’nın ekonomik ve sosyal yaşamında da yönlendirici etki yaratmıştır.
Çünkü bugün kampus (yerleşke) dediğinizde akla gelen ne varsa; sinema salonu, düğün salonu, sağlık ocağı, ilkokul, kreş, farklı branşlarda spor olanakları, lojman; hepsi Merinos’un alanı içindedir.
Örneğin Bursa’ya elektriğin gelişi de Merinos sayesindedir. Hatta o yıllarda şehrin merkezindeki yerlere elektrik Merinos’un santralinden dönüşümlü verilir ve o günlere tanıklık eden şehir halkı bu konuyu anlatırken ‘Merinos cereyanı’ tabirini kullanır.
Yeşil alanlarının zenginliği nedeniyle Bursa’nın akciğeri olarak da tanımlanmıştır.
2004 yılında özelleştirilerek arazi ve taşınmazları Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Merinos’un nasıl kullanılacağı o dönemde bir hayli tartışma yaratmıştı.
Binaların yıkılıp Londra’nın Hyde Park’ı gibi tamamen yeşil alan olması, üniversite olarak kullanılması gibi seçeneklerden sonra Bursa’nın bir kongre ve kültür merkezine ihtiyacı olduğu tespit edilince (ki daha önce kurulan BUTTİM’de bu da amaçlanmış ancak istenen verim alınamamıştı), merhum Başkan Hikmet Şahin döneminde, bu yönde bir karar alınmıştı.
Başlangıçta 50 milyon liraya tamamlanması öngörülen Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin yapım aşamasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 25 milyon lira katkı sağlamış, fakat projenin gerçekleşmesi neredeyse 220 milyon lirayı bulunca, merhum Başkan Şahin çok eleştirilmişti.
Böylesine değerli tarihi anlam ve bunca emek varken, yapılan panayır misali etkinlikler gerçekten Bursa’ya ve Merinos adına yakışmayan görüntülere yol açıyordu.
6 Haziran 2010’da kapılarını açan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde geçen 7,5 yılda kültür ve sanat anlamında çok iyi organizasyonlara ev sahipliği yapıldı.
Ancak 2011’den beri kesintisiz süren Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ni (Bursa FotoFest) ayrı tutarsak, uluslararası nitelikli organizasyon sayısı ne yazık ki sınırlı kaldı.
Şöyle bir geri dönüp bakarsak;
2010-2011: Uluslararası Diş Hekimleri Kongresi, Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu, Uluslararası Hocazade Sempozyumu, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı, Balkan Ülkeleri Medya Forumu, Türk İslam Şehirleri Sempozyumu.
2012: 1.Türk-Arap Turizm Formu.
2015: 10.İpekyolu Belediye Başkanları Forumu.
Hatırladıklarım bunlar; eksikler olabilir. Görüldüğü üzere beklenen başarı yakalanamamış.
Şimdi Başkan Aktaş, yurtdışında tanıtım ve kongreleri Bursa’ya çekmek için çalışacaklarını söylüyor. Sevindirici bir gelişme. Kongreler öyle hemen yer seçimi yapılan organizasyonlar değil, en az 2-3 yıl öncesinden belirleniyor nerede yapılacağı. O yüzden bu tanıtım atağının sonuçları uzun vadede ortaya çıkacak.
Hazır bu çalışmalar yapılacakken dikkat çekilmesi gereken iki konu var.
Merinos AKKM’nin internet sitesi www.merinosakkm.com kurumun dünyaya açılan penceresi. Orada anlatılacak geçmiş etkinlikler, gelecek için de referanstır. Fakat 2010’da faaliyete geçmiş kongre merkezinin etkinlik arşivi 2015’ten başlıyor. Üstelik takvimin yazılımında da sorun olacak ki istediğiniz tarihteki etkinliği göstermiyor.
4 Eylül 2015’te gerçekleşen İpekyolu Belediye Başkanları Forumu’nu örnek seçelim. Takvimde ilgili tarihi seçip “ARA” butonuna bastığınızda, otomatik olarak 1 Ocak 2015’e dönüyor ve sayfa boş görünüyor. Dolayısıyla önemli bir referans noktası yitirilmiş oluyor.
Bu, çözülmesi kolay ancak önemi nedeniyle aciliyet gerektiren bir aksilik; kuruma bugüne kadar bildiren olmuş mudur bilmiyorum ama buradan söylemiş olalım.
Ayrıca Merinos’un tarihçesi de tanıtımda güçlü bir etki yaratacaktır. Şehir yaşamına katkısı, Cumhuriyet tarihi ve sanayileşme hamlesindeki önemi ve işlevi iyi anlatılırsa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yurtdışında daha çok ilgi görecektir.
Sağlığınız için bu iki konuya dikkat! Sosyal içicilik ve yiyicilik