17,9687$% 0.1
18,2651€% -0.1
21,6212£% -0.09
1.018,02%0,11
1.671,00%-0,06
420840฿%-1.81575
Bursa’nın Gemlik ilçesinin orman vasfını yitirmiş bir alana taşınmasını sağlayacak düzenleme dün yayımlanan KHK’ya girdi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kararın ilçe için tarihi bir karar olduğunu belirterek, “Gemlik için tarihi bir karar” dedi.
Atatepe tesislerinde KHK’ya ilişkin açıklama yapan Başkan Yılmaz, şu mesajları verdi:
‘6 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM OLSA BİNLERCE KİŞİ ÖLÜR’
“İlçede bu karardan herkes çok mutlu oldu. 1999 depreminin merkezi burası olmamasına rağmen, depremi çok şiddetli bir şekilde yaşamıştık. Gemlik ilçesinin kurulduğu yer bilimsel olarak tamamen balçık zemine sahiptir. Yapılar deniz kumu ile yapıldığı için binaların taşıma gücü zayıflamıştır. 4 mahallemizdeki yaklaşık 50 bine yakın vatandaşımız büyük bir risk altındadır. Allah korusun 6 şiddetinde bir deprem olacak olsa, binlerce vatandaşımızı kaybetme riski ile karşı karşıyayız.”
‘MAKİLİK ALANA TAŞINACAK’
“Biz projelerimizi hazırladık. Varlık içerisinde yokluk çekmeyelim. Sağlam zeminli bölgelerimize binaları yapalım diye düşündük. Ancak Gemlik denince akla zeytinde geliyor. Bizim ilçemizin her tarafı zeytin. Zeytini de korumamız gerekiyor. O açıdan projelerimizi öncelikle Orman Bakanlığına sunduk. Yapılan incelemelerde uygun bulundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız onayladı. Gemlik’i yamaçlarındaki makilik alanlara bilimsel olarak orman olarak muhafazasından fayda görülmeyen altı kayalık olan bölgelere taşıyacağız. Yaklaşık 300 hektarlık bir alan inşallah Orman Bakanlığından hazineye geçecek. Buna karşılık hazine orman tesis etmek üzere takasta bulunacak. Yasa gereği ormanlık alanlar daraltılamıyor. Her ne kadar taşlık, kayalık da olsa orman olarak tescillenmiştir.”
‘BU TARİHİ BİR PROJE’
“Belediye olarak bin 400 konut yaptık. Bu konutlara yaklaşık 17 bin talep oldu. Bu talebi karşılamak için de bu projeye başlıyoruz. Vatandaşımız bu projeden karlı çıkacaktır. Gemlik’te insanlara güvenli mekanlar tesis edeceğiz. İkincisi de vatandaşımızın taşınacağı bölge daha temiz ve planlı bir alan olmuş olacak. Bütün binalar, evler deniz manzaralı olacak. Gemlik’te yaşayıp da deniz havası almayan, denizi göremeyen vatandaşlarımız, devletimizin sağladığı imkanlarla cüzi bir rakama buna sahip olacak. Bu tarihi bir projedir. Bu projede bizlerin taleplerini geri çevirmeyen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Dereden zehir akıyor
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.