DOLAR

19,0986$% 0.14

EURO

20,6241% 0.27

STERLİN

23,4030£% 0

GRAM ALTIN

1.211,16%-0,02

ÇEYREK ALTIN

2.004,00%-0,20

BİTCOİN

531517฿%0.9924

İmsak Vakti a 05:27
Bursa AZ BULUTLU 17°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • Anasayfa
  • BURSA
  • Uludağ Alan Başkanlığı tepkisi: ‘Alan değil talan başkanlığı’

Uludağ Alan Başkanlığı tepkisi: ‘Alan değil talan başkanlığı’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile Türkiye Ormancılar Derneği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası, Türkiye Ormancılık Hizmetler Kolu, Bursa Akademik Odalar Birliği ve Bursa Barosu ortak basın açıklamasında bulundu. Uludağ Alan Başkanlığına tepki gösterilen açıklamada, ‘Uludağ’da Alan Başkanlığı istemiyoruz’ çağrısı yapıldı.

Yayın: 07.12.2022 14:56 - Güncelleme: 07.12.2022 16:16

Haber: Ebru Taşdemir
Kamera: Yusuf Anavatan

TBMM’ye sunulan Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı teklifine Bursa’dan tepki gösterildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile Türkiye Ormancılar Derneği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Kamu Emekçileri Sendikası, Türkiye Ormancılık Hizmetler Kolu, Bursa Akademik Odalar Birliği ve Bursa Barosu’nun gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında söz konusu olan Uludağ Milli Parkı’nın Alan Başkanlığı yapılmasının oluşturacağı olumsuzluklar ve Bursa üzerindeki etkisi yapılan açıklamada ön plana çıkarıldı. Yapılan ortak basın açıklamasında, Uludağ’ın yıllık 2 milyon ziyaretçisi olduğunu ve Bursa’nın içme su kaynaklarının çoğunluğunun yine buradan karşılandığının altı önemle çizilirken Alan Başkanlığı Projesi’nin bu alanı tahrip edeceğine dikkat çekildi.

Ortak açıklamayı Türkiye Ormancılar Derneği Bursa İl Temsilcisi Cemal Türeyen yaptı.

‘OLUMSUZ ÖRNEKLERİ KAPODAKYA’DA GÖRÜLMEKTE’

Ortak Basın açıklaması şu şekilde;

“Yıllık 2 milyon ziyaretçisi olan Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edilecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır. Alan Başkanlığı için hazırlanan kanun teklifinde belirtilen komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyeler ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ’ı korumaya yönelik olmayacağı açıktır. Alan Başkanlığı ile yönetme biçiminin olumsuz örnekleri Kapadokya’da görülmektedir.”

 ‘ULUDAĞ’A ÇOK BÜYÜK ZARARLAR VERECEK’

Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 100 hektarlık bölümünün yönetimi, kurulması istenen Alan Başkanlığı’na devredilecek ve bu alanda Milli Park Yasa’ları uygulanamayacaktır. Bu projenin Uludağ’a çok büyük zararlar vereceği aşikardır. Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir. Bursa’mızı besleyen su kaynakları kirlenecek, endemik türler yok olacak, artacak yapılaşma sonucu bacalardan çıkan sıcaklık, Uludağ’ın kış aylarındaki ortalama ısı değerini olumsuz yönde değiştirecektir. Uludağ’ımıza ve dolayısıyla Bursa’mıza getireceği olumsuzluklar nedeniyle Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmaması ve Milli Park olarak yönetilmeye devam edilmesi konusunu kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”

Uludağ Milli Park’ın Alan Başkanlığı’na devredilmesi planlanan alanı ziyaret ettiklerini ifade eden Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Biz dün alanı yerinde ziyaret ettik. Tamamen yapılaşmanın önü açılacak. Burada işlerin korumadan bağımsız hale getirilecek şekilde oluşmasını sağlayacak bir temel şey var. Aslına bakarsanız burada bir apartman yönetim kılavuzu niteliğinde bir teklif önergesi. Hiçbir şekilde korumayı içermeyen korumayı ortaya koymayan ve turizmle ticaret erbaplarına bu işin karar kısmını bırakan bir kanun teklifi. Tek dağımız olan yerde biz bugün bürokrasilerden kurtulmaya çalışıyoruz. Eğer gerekçe bürokrasiyse, o bürokrasinin envai çeşidi zaten şehir içinde sıradan bir sokakta bile proje yaparken, konut yaparken, sıradan bir konut yapısında bile izlerken Uludağ gibi kıymetli tüm su kaynağımızı oluşturan tüm doğal dokumuzu oluşturan dağımızda neden bu kadar kolay olsun?” dedi.

‘ALGIYA YÖNELİK YAKLAŞIMI KABUL ETMİYORUZ’

Konuşmasına devam eden Şimşek, “Çok belli ki sadece turizmcilerin işini kolaylaştırmak, herhangi bir koruma mekanizmasına yolunu takmadan devam ettirebilmek üzere hazırlanmış kolaylaştırıcı bir kurgu. Hareket edecek olan komisyona danışmanlık edecek kurulda aslında sadece turizm ve ticaret erbapları ağırlıkta. Sadece ekonomik döngüsünü düşünen kişilerin veya kuruluşların ne kadar dağı koruyacağını ne kadar bu bölgeyi koruyacağı şüpheli. Birçok farklı kurum milli parklara yardımcı olmak için orada aslında. Burada yetki kargaşası var gibi sadece algıya yönelik bir yaklaşımı da kabul etmediğimizi söylemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, ‘Uludağ Bursa’nın akciğeri ve ciğerimizin bir kısmını almaya çalışıyorlar. Turizm ve ticaret sektörünün içinde bulunduğu bu yasa kabul edilebilir yasa değildir. Alan başkanlığı değil, talan başkanlığı yasası. Biz Bursa Barosu olarak bu yasaya şiddetle karşıyız. Bursa’yı da bu yasaya karşı çıkmaya ortak etmemiz lazım’ dedi.

ad826x90
ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Yıldırım Belediyesi esnafın yanında

Abone Ol

HIZLI YORUM YAP